Systematisch literatuuronderzoek in Embase

Wanneer je op zoekt bent naar een overzicht van alle relevante literatuur voor je onderzoek of review, dan kan je je niet beperken tot PubMed. Daarvoor zoek je ook in andere databases. Een hiervan is de medische database Embase.

Voorkennis

Deelname aan de cursussen Systematisch Literatuuronderzoek in PubMed is vereist voor aanvang van deze cursus. Als je denkt over voldoende ervaring in PubMed te beschikken om deze over te slaan, stuur dan een mailtje naar info.mb@erasmusmc.nl. Dan kunnen we dat toetsen aan de hand van een korte opdracht.

Over de cursus

De informatiespecialisten van de Medische Bibliotheek hebben een methode ontwikkeld om op een zeer efficiënte wijze zoveel mogelijk relevante artikelen te vinden in verschillende databases. Deze methode wordt door hen ook in internationaal verband in workshops en wetenschappelijke artikelen verspreid. De basis voor deze methode is Embase.com. In Embase zitten meer artikelen dan in PubMed, er kan exacter gezocht worden, en het heeft een vrij goede relevance ranking. Door optimalisatie vind je nieuwe woorden, die mogelijk extra relevante artikelen opleveren.

Wat wordt behandeld?

  • Wat zijn de verschillen tussen PubMed en Embase in thesaurus terms en syntax?
  • Wat is de handigste manier om een zo goed mogelijke zoekactie in embase.com op te zetten?
  • Hoe kunnen we controleren of we geen belangrijke woorden (en daarmee relevante artikelen) hebben gemist (optimalisatie)?

Inschrijven

Voor medewerkers en studenten van het Erasmus MC zijn deze cursussen kosteloos.

Ben je geen medewerker of student aan het Erasmus MC en wil je toch een cursus volgen? Dat is mogelijk. Kosten zijn €100,-. Voor meer informatie stuur een e-mail naar info.mb@erasmusmc.nl.