Pure – ons nieuwe Research Informatie Systeem

Ga naar het Pure portal Log in op Pure 

Wat is Pure?

Vanaf 21 juni 2021 is Pure het nieuwe Research Informatie Systeem (RIS) van Erasmus MC. Pure is een database waarin alle onderzoeksoutput van Erasmus MC wordt geregistreerd. Het dient ook als repository voor publicaties. Pure vervangt het oude Metis systeem, en heeft onze repository RePub vervangen op 1 feb 2022.

Toegang tot Pure

Alle onderzoekers hebben een Pure-account. Je kunt inloggen met je microsectienummer en wachtwoord via SURFconext op http://pure.eur.nl/admin. Heb je geen toegang of heb je problemen met inloggen, neem dan contact op met de Medische Bibliotheek via info.mb@erasmusmc.nl.

Hoe gebruik je Pure?

Raadpleeg onderstaande handleiding om te starten met Pure. Dit is een Quick User Guide speciaal voor de situatie op Erasmus MC. Als je meer details van Pure wilt weten, raadpleeg dan de Full Elsevier Manual. Als je vragen hebt over Pure, dan kun je de Medische Bibliotheek mailen: info.mb@erasmusmc.nl.

Het Pure portal

Het Pure portal is een website (http://pure.eur.nl/), die al onze onderzoeksoutput openbaar toegankelijk maakt, inclusief de volledige tekst van open access publicaties. Het portal wordt gebruikt om alle onderzoeken, afdelingen en onderzoekers van het Erasmus MC te laten zien. Elke afdeling en elke onderzoeker met een account in Pure krijgt een persoonlijke pagina op de portal. Het portal vervangt RePub als de openbaar toegankelijke repository. Je persoonlijk profiel wordt automatisch aangemaakt op basis van HR-gegevens, met je naam, titel en afdeling. Je kunt je profiel aanvullen met foto, ORCID, links en informatie over je onderzoek. Op je persoonlijke Pure-pagina kun je de volledigheid en juistheid van de registraties van je publicaties en andere wetenschappelijke output controleren. Registratie en validatie gebeurt door de Medische Bibliotheek. We raden je aan om je lijst met publicaties van het Erasmus MC in Pure te controleren en aan te vullen.

Waarom hebben we een RIS nodig?

Pure is (en Metis was) onze bron voor de wettelijk verplichte, jaarlijkse rapportage van de onderzoeksoutput van Erasmus MC aan de UNL en voor het Strategisch Evaluatie Protocol (SEP). Pure is ook de bron om een overzicht te krijgen van alle onderzoek dat aan het Erasmus MC wordt uitgevoerd, tot op het niveau van de afdelingen.

De Medische Bibliotheek verzorgt de koppelingen van elke Erasmus MC auteur aan de juiste afdeling. Pure bevat meer publicaties dan Web-of-Science of Scopus, omdat we (in principe) alle publicaties registreren, ook de publicaties die niet aanwezig zijn in de genoemde databases, bijv. artikelen in sommige Nederlandse tijdfschriften.

Waarom een nieuw systeem?

Het vorige systeem, Metis, was verouderd, had beperkte mogelijkheden voor kwaliteitscontroles en was niet gebruikersvriendelijk. Pure biedt goede functionaliteit voor het importeren van artikelen uit externe databases zoals Scopus, Web-of-Science en PubMed. Bovendien ontvangt Pure de benodigde actuele HR-gegevens van Erasmus MC medewerkers. Pure biedt ook de mogelijkheid om uitgebreide analyses te doen en te exporteren.

Welke informatie bevat Pure?

De Medische Bibliotheek streeft ernaar alle onderzoeksoutput te registreren, waarvan minimaal één van de auteurs is aangesloten bij het Erasmus MC, op basis van de affiliatiegegevens op de publicatie. Dit zijn ongeveer 4500 records per jaar. Een publicatie van een medewerker van het Erasmus MC die niet is geschreven vanuit een affiliatie bij het Erasmus MC, wordt niet geregistreerd in Pure. De meest voorkomende onderzoeksoutput zijn wetenschappelijke aDe Medische Bibliotheek streeft ernaar alle onderzoeksoutput te registreren, waarvan minimaal één van de auteurs is aangesloten bij het Erasmus MC, op basis van de affiliatiegegevens op de publicatie. Dit zijn ongeveer 5000 records per jaar. De meest voorkomende onderzoeksoutput zijn wetenschappelijke artikelen, maar ook reviews, letters, congrespapers, dissertaties, editiorials, boeken en hoofdstukken in boeken worden geregistreerd. We registreren geen abstracts, errata, data, prijzen en software. Voor elke publicatie registreren we standaard bibliografische gegevens, zoals titel, jaartal, auteurs en DOI. Ook registreren we voor elke auteur de juiste affiliatie.

Wat moeten onderzoekers en clinici weten over Pure?

Al je wetenschappelijke of professionele publicaties, waarin je bent aangesloten bij het Erasmus MC, worden door de Medische Bibliotheek in Pure geregistreerd. We zoeken in Scopus, Web of Science en PubMed naar publicaties van het Erasmus MC en importeren deze in Pure. Je hoeft zelf geen publicaties toe te voegen. We vragen je wel om je publicaties te controleren. Indien nodig kunnen correcties en aanvulligen eenvoudig via je Pure-account worden gemeld. Net als in RePub kun je een auteursversie van je publicatie indienen in Pure, om deze via (groene) Open Access toegankelijk te maken. Voor sommige publicaties, bijvoorbeeld die van een aantal Nederlandse tijdschriften, kunnen we je vragen om de volledige tekst van jouw publicatie of geaccepteerd manuscript, voor het geval we de volledige tekst niet via reguliere databases of uitgevers kunnen achterhalen.

Wie is verantwoordelijk voor Pure?

De Medische Bibliotheek verzorgt alle validaties in Pure. Pure wordt formeel beheerd door de Universiteitsbibliotheek van de EUR. Voor vragen over Pure kun je contact opnemen met de Medische Bibliotheek info.mb@erasmusmc.nl.

Vragen over Pure?

Voor vragen over Pure, kun je contact opnemen met de Medische Bibliotheek via info.mb@erasmusmc.nl.