Systematisch literatuuronderzoek in Embase (deel 3)

Wanneer je op zoekt bent naar een overzicht van alle relevante literatuur voor je onderzoek of review, dan kan je je niet beperken tot PubMed. Daarvoor zoek je ook in andere databases. Een hiervan is de medische database Embase.

Voorkennis

Deelname aan de cursussen Systematisch Literatuuronderzoek in PubMed is vereist voor aanvang van deze cursus.

Over de cursus

De informatiespecialisten van de Medische Bibliotheek hebben een methode ontwikkeld om op een zeer efficiënte wijze zoveel mogelijk relevante artikelen te vinden in verschillende databases. Deze methode wordt door hen ook in internationaal verband in workshops en wetenschappelijke artikelen verspreid. De basis voor deze methode is embase.com. In embase zitten meer artikelen dan in PubMed, er kan exacter gezocht worden, en het heeft een vrij goede relevance ranking. Wanneer de zoekactie in embase naar wens is kan met een aantal eenvoudig te installeren macros in MS Word vrij snel een vertaling worden gemaakt naar andere databases zodat volledigheid gegarandeerd is.

Wat wordt behandeld?

  • Wat zijn de verschillen tussen PubMed en Embase in thesaurus terms en syntax?
  • Wat is de handigste manier om een zo goed mogelijke zoekactie in embase.com op te zetten?
  • Hoe kunnen we controleren of we geen belangrijke woorden hebben gemist (optimalisatie)?
  • Hoe kan deze zoekactie worden vertaald naar andere databases (Medline in OvidSP, Cochrane, Web-of-Science, Scopus, PsycINFO, CINAHL)?
  • Hoe kan een database als Google Scholar nog aanvullende artikelen leveren?

Inschrijven

Voor medewerkers en studenten van het Erasmus MC zijn deze cursussen kosteloos.

Voor personen die niet studeren aan of werken bij het Erasmus MC

Ben je geen medewerker of student aan het Erasmus MC en wil je toch een cursus volgen? Dat is mogelijk. Houdt er rekening mee dat er maar een beperkt aantal plaatsen zijn en het is essentieel dat je je eigen laptop meeneemt! Kosten zijn €100,-. Voor meer informatie stuur een e-mail naar info.mb@erasmusmc.nl.